En smak av Norrland

En smak av Norrland
Med smak av skogar, fjäll och sjöar är Norrland ett kulinariskt centrum där en stor mängd av Sveriges mest klassiska maträtter har sitt ursprung. Traditionella rätter och delikatesser kan givetvis variera (det är trots allt ett ganska stort område vi talar om), men gemensamt är att ta vara på det naturen bjuder på i form av vilt, fisk och bär. Låt oss djupdyka i några Norrländska specialiteter!

Hjort & Älg
En gedigen norrländsk gryta gjord på viltkött. Skaven består av tunna skivor fruset kött, oftast från ren men även hjort funkar fint i sammanhanget. Poängen med skav är att det finfördelade köttet är lätt att tillaga, även om det kommer från mindre fina styckdelar på djuret. Genom att ta vara på fler delar från djuret gör du även ett bättre val för miljön. Här på Restaurang Knut serverar vi hjortskav på en av våra goda tunnbrödspizzor. Älg är även det ett mycket omtyckt alternativ för kött i norra Sverige. På våra restauranger så serverar vi älg i olika former såsom färs, korv och kallskuret.

Palt
Palten är en ikon i det norrländska köket! Tillagning och tillbehör skiljer sig något åt beroende på vart i Norrland du befinner dig, men oftast består smeten av råriven potatis, mjöl och salt. Smeten rullas till små bollar som fylls med fläsk och sedan kokas. Palten är klar när bollarna flyter upp till ytan. Serveras bäst med lingonsylt och smält smör, gärna med ett stort glas kall mjölk. Palten är som upplagd för att göra succé!

Hjortron
Skogens guld eller hjortron som de kallas i folkmun, är ett av de bären förknippas starkast med just Norrland men de växer i nästintill hela Sverige. Hjortron är otroligt nyttiga då de är rika på fibrer, C-vitamin och magnesium. Något inte många vet är att ett hjortron innehåller fyra gånger mer C-vitamin än en apelsin. Av hjortron kan man göra hjortronlikör, hjortronparfait och hjortronmarmelad eller sylt. Hos oss på Restaurang Knut så erbjuds hjortron både i söta desserter men även i en del förrätter och som en huvudkomponent i våra goda drinkar.

Lingon
Ett annat bär med en någorlunda koppling till Norrland i form av tillbehör är lingon. Dessa växer även dem i stora delar av Sverige. Likt hjortronen så är lingonen fullproppade med nyttigheter. Lingon innehåller antioxidanter som tros stärka immunförsvaret. Hos Restaurang Knut serverar vi lingon som tillbehör till våra goda älgwallenbergare samt en lingonsorbet till dessert.

Västerbottenost
I Burträsk i Skellefteå kommun så skapas den välkända och smakrika osten. Västerbottenost kan användas i kombination till mycket men är ofta starkt förknippad med kräftskiva. Hos oss hittar du den goda osten bland annat i förrätter och på våra unika tunnbördspizzor.

Se vilka fler rätter som finns på vår meny på Upplandsgatan och vår meny på Regeringsgatan boka bord på någon av våra restauranger. Vi erbjuder dessutom catering och brunch i Stockholm!