En smak av Norrland

Med smak av skogar, fjäll och sjöar är Norrland ett kulinariskt centrum där en stor mängd av Sveriges mest klassiska maträtter har sitt ursprung. Traditionella rätter och delikatesser kan givetvis variera (det är trots allt ett ganska stort område vi talar om), men gemensamt är att ta vara på det naturen bjuder på i form av vilt, fisk och bär. Låt oss djupdyka i några Norrländska specialiteter!

Surströmming

Älskad av många, hatad av somliga – surströmmingen är en norrländsk klassiker som många ställer sig tveksamt till. Maträtten uppstod under 1700-talet då det rådde saltbrist i Sverige, speciellt vid Norrlandskusten. Strömmingen konserveras att fisken saltas och läggs i öppna kärl där jäsningen sker, vilket skapar den intensiva lukten. Under jäsningen bildar nämligen fiskens egna ämnen tillsammans med enzymer propansyra, svavelväte, smörsyra och andra starkt luktande ämnen.

Surströmmingsskivor är vanligt på flera håll i Norrland i samband med surströmmingspremiären som infaller den tredje torsdagen i augusti. Surströmming är även ett populärt tilltugg vid svenska högtider som midsommar och påsk. Sugen på att testa? Då är det ofta en “klämma” som gäller – alltså tunnbröd med potatis, gräddfil och surströmming. En norrländsk taco, skulle man kunna säga!

Renskav

En gedigen norrländsk gryta på viltkött. Skaven består av tunna skivor fruset kött, oftast från ren. Poängen med skav är att det finfördelade köttet är lätt att tillaga, även om det kommer från mindre fina styckdelar på djuret. Genom att ta vara på fler delar från djuret gör du även ett bättre val för miljön!

Inte tackar man nej till en mustig gryta, eller hur? Den klassiska renskavsgrytan är en enkel och smidig maträtt som passar lika bra till vardags som till helgen. Renskaven steker du sedan tillsammans med lök, svamp och grädde – resultatet är en krämig gryta med en ljuvlig smak av vilt. Serveras som bästa med potatis och lingon.

Flötgröt

Flötgröten är en norrländsk specialitet med rötterna i Härjedalen och Jämtland där ordet “flöt” eller “flöter” är ett gammalt lokalt uttryck för (sur) grädde. Flatgröt kokas på grädde och vetemjöl som vispas ihop till en slät gröt. Toppa med en nypa salt, et voilà! Flötgröten är en mångsidig delikatess som passar lika bra att servera med röding till huvudrätt som till efterrätt med kanel och socker.    

Psst… du har väl sett att vi har flatgröt på menyn? Välkommen in och smaka om du har vägarna förbi!

Palt

Sist men inte minst – palten. En ikon i det norrländska köket! Tillagning och tillbehör skiljer sig något åt beroende på vart i Norrland du befinner dig, men oftast består smeten av råriven potatis, mjöl och salt. Smeten rullas till små bollar som fylls med fläsk och sedan kokas. Palten är klar när bollarna flyter upp till ytan. Serveras bäst med lingonsylt och smält smör, gärna med ett stort glas kall mjölk. Palten är som upplagd för att göra succé!