Palt är en klassisk husmanskost och en äkta norrländsk specialitet! Rätten påminner en del om kroppkakor, skillnaden mellan de båda rätterna är att kroppkakor görs på hälften kokt potatis och hälften rå potatis. Palt däremot görs på enbart råriven potatis, mjöl och salt som man blandar ihop till en smet. Smeten har en tjock konsistens vilket gör att den går lätt att forma. Smeten rullas till runda små bollar som vanligtvis fylls med fläsk och därefter kokar man bollarna i en kastrull med rikligt med vatten och med mycket salt i. När bollarna flyter upp till ytan är palten klar. Palt serveras oftast med lingonsylt och smält smör, men det är också vanligt att man har köttfärs eller stekt fläsk till. Det finns en mängd olika sätt att tillaga palt på och recepten och tillbehören skiljer sig något åt beroende på var i norrland man befinner sig. I södra norrland tex byter man ut vetemjölet mot kornmjöl och blandar med potatisen innan den fylls med fläsk. Kommer man närmre den norska gränsen är det mer vanligt att man har messmör som tillbehör till palten. Oavsett hur du äter din palt kan vi garantera att detta är en maträtt som kommer att göra dig mätt och belåten. Paltkoma är ett vanligt begrepp när man pratar om palt eller paltschwimen. Om du frågar en norrlänning vad man ska dricka till palt kommer svaret på den frågan bli ett stort glas kall mjölk.

Palt
På Restaurang Knut serveras palt!

Palt i Stockholm

Avnjut denna klassiska maträtt varje måndag kväll hos oss på Restaurang Knut, Upplandsgatan 17 i Stockholm. För att smaken ska passa alla så tillagar vi denna rätt på ett lite mer förfinat sätt. Vi använder både kokt och rå potatis och blandar även ut vetemjölet med kornmjöl i smeten. Vi har även bytt ut fläsk mot smakrikt alspånsrökt sidfläsk som passar perfekt till palt.

Reservation

Pick a place

Reservation at Upplandsgatan

UPPLANDSGATAN

This is the place where the journey began with the ide to offer Stockholm a peace from the north. Cosy, warm and a passion for food, drinks and service.

Welcome in
Reservation at Upplandsgatan

UPPLANDSGATAN

This is the place where the journey began with the ide to offer Stockholm a peace from the north. Cosy, warm and a passion for food, drinks and service.

Welcome in